Den här bloggen är till för Er som vill följa klass 6a i deras arbete.
Välkommen!

torsdag 10 september 2015

Så här kan det se ut när en elev arbetat med sitt mål: Att kunna använda historisk referensramar och se smaband och skillnader mellan olika tidsperioder


Kvinnor då och nu

Omkring 1200-talet kunde det hända att en född flicka sattes ut i skogen för att svälta ihjäl. Det var bättre att ha söner än döttrar. Sönerna stannade kvar på gården eller arbetade för familjen, vissa tjejer giftes bort.

  Under medeltiden då Sverige blev kristet blev det förbjudet att döda spädbarn. Tjejerna växte upp med killarna men de hade inte samma rättigheter som killarna, tillexempel hade de inte samma arvsrätt som pojkarna. Flickorna fick inte bestämma själva vem de skulle gifta sig med. När kvinnorna skulle gifta sig var det oftast inte någon i sin egen ålder utan med gubbar.

 Ungefär mitten av 1800-talet var kvinnor omyndiga. Det betyder att deras pappor eller män bestämde över dem.

 Rika kvinnor förr lärde sig att uppföra sig. Kvinnorna skulle kunna dansa, sjunga, teckna, brodera och spela.

”Adelskvinnan, så kokett, fostras fint och etikett. Grant hon tecknar och broderar, spelar, sjunger och charmerar.”

 1884 blev de ogifta kvinnorna myndiga vid 21 års ålder och 1921 förklarades även gifta kvinnor myndiga vid 21 års ålder. År 1873 fick kvinnor möjlighet att ta examen på universitet och sedan 1983 är alla yrken öppna för både kvinnor och män. Sedan 1939 får arbetsgivare inte längre avskeda kvinnor som är gravida.

 Idag är det fortfarande inte helt jämnställt bland kvinnor och män. Om de jobbar på samma jobb till exempel så finns det vissa män som får högre lön än kvinnorna.

I många familjer är det så att kvinnan tar mer ansvar för barnen och arbetet där hemma. De är främst männen som äger hus och mark. Inom politiken är det fler män än kvinnor som har så kallad ”makt”. Det gäller även styrelsen och stora företag.

 I Sverige får man inte diskriminera på arbetsplatser, skolor, sjukvård, kontakt med myndigheterna, i affärerna, när man hyr eller köper bostad.

 Kvinnligrösträtt infördes 1921. Första valet kvinnorna deltog i hölls 1921. Eftersom man kunde rösta in kvinnor betydde det inte att det fanns lika mycket kvinnor som män. År 1974 var det 20 % kvinnor med i riksdagen, 2009 var det 47 % med. Män har sedan länge haft mer ”makt” inom politiken än vad kvinnor har och på många andra arbetsplatser.

 Kvinnokroppen nervärderas mer än vad männens kropp gör. Om en tjej t.ex. lägger ut en lättklädd bild där man ser lite hud på Instagram t.ex., kan hon få kommentarerna ”klä på dig ordentligt äckel” ”varför lägger du ut bilden du är ful” ”äckel” det är bara några kommentarer. De flesta är grövre, men när en kille lägger ut en lätt klädd bild så kan han få kommentarerna ”kung att våga visa upp din kropp sådär!” ”omg SNYYG” ”bäst är du” det är en STOR skillnad på de kommentarerna och de två personerna lägger ut nästan lika dana bilder bara att killen visar upp mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar