Den här bloggen är till för Er som vill följa klass 6a i deras arbete.
Välkommen!

fredag 26 september 2014

en rolig vecka

Sammanfattning av veckans arbete

I måndags  så hade vi utejympa. Det var iskallt och man ska tänka mer på var man har för kläder med sig.
På svenskan har vi jobbat med skogens hemlighet. Vi började med kapitel 5 . Det handlade om att de letade efter sin familj och de trillar i en fälla t.x.e. en grop i marken, snara eller rävsax.
När vi hade NO så fick bi ett häfte om man kunde torka tvätt i rymden
På engelskan fick vi nya glosor. Sara hade satt upp en karta och så läste hon upp en  text om att hon gick på en gata och sen skulle vi säga var hon var.Vi tränade på att säga till höger, till vänster mittemot och många begrepp för att beskriva vägen.

På matte passet fick vi nya mål om negativa tal. Det är nytt för oss att räkna med tal under noll
I tisdags så hade vi engelska på engelskan så fortsatte vi med kartan fast i champion 5.
På matten så fortsate vi med negativa tal och på no så fortsätter vi med tvätt i rymden.
I  sy slöjden så börjar visa med sy maskin och andra delen syr och i tisdag så bytte vi.
På träslöjden svarvar vi och gör hyllor.
På onsdagen hade vi musik vi lärde oss att stämma en gitarr.
I torsdags på bilden så gjorde vi klart.
På engelskan så fick visa i klassen vara turister och andra delen fick vara vägbeskrivare.
På idrotten bestämde vi att i ska vara den klassen som ska ha utegympa längs så tänk på kläderna.

VÅRA FÖRMÅGOR
På engelskan så har vi utvakat förmågorna tolka och förstå genom att prat t.x.e. warmups.
På matten har vi använt förmågan att hitta lämpliga metoder. Det gjorde vi i grupp när vi  redovisade Raggarön.
Vi har kommunicerat i många ämne

IFÖR NÄSTA VÄCKA:
Det är utegympa så ta med varma kläder.
Drakskeppet s.105-112 det är slutet på boken.
Raggarön kapitel 6.
Det är KM på tisdag.
TILL FÖRÄLDRARNA:
1. Du har 7835 stolpar i ett staket, hur många mellanrum har du?
2.Vad är warmups?



                                              Av:Felicia och Emelie

onsdag 24 september 2014

Kretsmästerskap

På tisdag , den 30/9 är det dags för de årliga tävlingarna i friidrott. Under idrottslektionerna har ni hoppat längd, kastat liten boll, sprungit 60-meter,2000-meter och 800-meter. Nu har Ann valt ut vilka tjejer och killar som ska få representera Norrevång. 10 pojkar och flickor från årskurs fem är utvalda. Ni har idag fått en speciell inbjudan med information kring dagen. Det är en stor ära och jaf förstår att ni ser framemot dagen.
Lycka till!

tisdag 23 september 2014

Minnesanteckningar från Norrevångsskolans föräldrasamråd


Minnesanteckningar  föräldrasamråd 140916

·         Presentation av samtliga närvarande:

Soffi Domefalk rektor, Natalie Månsson arbetslagsledare åk 1-3, Inga-Lill Wallin förstelärare, Anna Röman 3A, Anna Ekelund 5b, Ingrid Bergqvist 1b, Anna Bengtsson rödhaken, Yvonne Svensson 1b, Björn Holmqvist 3b, Stefan Engström gröngölingen, Maria Nyman gröngölingen, Marlene Kjellman 2b, Malin Lindvall 4b, Roger Olofsson 2b+5a, Sinemi Ayaz 4a, Anne Persson 3b och 6b, Tina Nilsson rödhaken, Lina Kristensson 2C.

Frånvarande: Helena Månsson 5b, Antonija Bogdanovska

·         Soffi informerar om skolans förstelärare och deras uppdrag.

·         Hur är det i klasserna:

Gröngölingar: allt är nytt, fått ett gott intryck

Rödhakar: Barnen varit lite yra i starten, men nu har det lugnat ner sig. Föräldrar är nöjda, det har varit en bra start.

1A: Önskemål om klämskydd på dörrarna på den gamla delen. Soffi vänder sig till fastighetsförvaltaren för att framföra önskemålen. (Soffi har mailat vår fastighetsförvaltare Bengt Berg och bett honom titta på problemet) Skolavslutningen var för lång och för stor med för mycket folk.

1B: Det har varit kanon! Helnöjda och har inte fått några negativa signaler. Stor skillnad mot när de var på Bredablick förra året.

2A: Allting är lugnt i klassen. Klassen fungerar alltid bra.

2B: Lugnt, fint, inga problem. Synpunkter på toaletterna. Separerade toaletter är inte bra. Det är inte alltid pojkar som är oförsiktiga. Varför dela upp i tjej och killtoalett? Soffi lyfter frågan på elevrådet.

2C: Inget att ta upp. Allt är lugnt, en bra klass.

3A: Det är lugnt

3B: De signaler som kommer från både barn och föräldrar är positiva. Fråga från en av föräldrarna ang tydlighet vid skyltning av maten. Soffi tar upp det med bespisningspersonalen. (Soffi har diskuterat med Mona i köket för att se om vi kan göra t ex en färgsymbol som alla förstår)

4A: Skolavslutningen: Den var lång, mkt folk. Tråkigt att det var föräldramöte både på högstadiet och lågstadiet på samma gång. Detta var dock ett misstag. Annars lugnt. Vi är nöjda.

4B: Det är rörigt i klassen och det har det varit tidigare också. Det hade lugnat ner sig men nu går det utför igen. Soffi berättar att det är flera åtgärder som pågår, bl a med dubbel bemanning i klassrummet när det går. Soffi vill gärna att föräldrar kontaktar henne om man får signaler om att det är problem.

5A: Det är lugnt och stilla, hur bra som helst. Tråkigt att det var föräldramöte både på högstadiet och lågstadiet på samma gång.

5B: 2 nya elever och en ny lärare. Det funkar jättebra!

6A: - ingen representant

6B: Ny lärare. Det känns jättebra! Det har varit många personalbyten men det känns bra nu.

·         Ett par mindre barn har blivit bjudna på glass på parkeringen.

(Detta visade sig vara elever på högstadiet som bjudit barnen på oöppnade glassar då de inte själv hann äta innan lektionen startade)

·         Soffi: Skolavslutningen är den enda gemensamma aktivitet vi gör som förenar låg, mellan, högstadiet och Bredablick. Vi kommer att ha skolavslutning i idrottshallen även nästa år. Formerna kring upplägg ska diskuteras, vi utvärderar tillsammans med alla lärare och fortsätter diskussionen med musiklärarna. Vi försöker hela tiden att förbättra upplägget för att vi ska hitta ett bra koncept som fungerar för de flesta.

·         Diskussion kring värdegrund och demokrati.

·         Anna Merkel Möller är rektor för hemspråkslärarna. Spansklärare är ännu inte rekryterad efter ett hastigt avhopp. Vänd er till henne om ni har synpunkter och frågor kring hemspråksundervisningen.

·         Skolpoliser: Diskussion om parkeringen. Finns det intresse hos åk 6 att agera skolpoliser två och två under en period, kanske mot en belöning?

Inga-Lill förstelärare i formativt lärande informerar om det formativa arbetssätt som håller på att implementeras på skolan: Bedömning kan vara summativ eller formativ. Formativt lärande ska lyfta lärandet, synliggöra processen för både elev och lärare. Det aktiverar eleverna och detta arbetssätt höjer måluppfyllelsen.

Vi använder handuppräckning för att ställa frågor, men inte för att svara på frågor. Vi har infört ”no hands up” Detta för att få alla elever aktiva och delaktiga på lektioner. Istället för handuppräckning drar vi namnlappar. Det namn som kommer upp får svara på frågan. Om man inte kan så får man be en kompis om hjälp för att sedan själv kunna svara.  

Lärandeböcker har vi infört i alla klasser som en del av att synliggöra lärandet. Här dokumenterar barnet sitt eget lärande. Planeringar och mål finns insatta, samt självbedömningar, checklistor och barnens arbeten som ”kvitto” på vad de lärt sig.

Självbedömning och kamratbedömning används för att få syn på sitt eget lärande. Feedback är viktigt.

Muntlig och skriftlig feedback från lärare och kamrater används som ytterligare ett sätt att synliggöra lärandet och föra det framåt.

·         Ledningsvisionen diskuteras. Soffi vill ha föräldrarådets synpunkter. Ledningsvisionen kommer att skickas ut till alla föräldrar. (se bilaga)

·         Förväntningar på föräldrar: Grosin har skrivit en ”hemmets läroplan”  (se bilaga)

Vi tittade på den och tyckte att den var bra. Föräldrasamrådet samtyckte till att den skickas ut.

·         Frukt: Frukstundens vara eller icke vara i förskoleklasserna diskuterades. Skolan ska vara kostnadsfri och skolan kan inte kräva att man ska ha frukt med sig. På skolan äter man frukt på rasten. Detta gäller även fsk-klassen.

 

Nästa föräldrasamråd är den 12 november kl 18.00

Anteckningar fördes av Natalie Månsson
 
 
Hemmets läroplan
Sammanfattning ur "Alla föräldrar kan!" av Lennart Grosin.
 
 
Prata med ditt barn om skolan
Fråga vad de gjort i skolan, vad de läst och vad de lärt sig. Passa gärna på när det är lite lugnt hemma. Föräldrarna är de viktigaste vuxna för barnen. Om du visar intresse för skolan så blir den viktig också i barnens ögon.
 
Hjälp barnen organisera sitt skolarbete
Ta reda på om de har läxor eller prov. Hjälp till med tidsplaneringen så att det finns ordentligt med tid att göra läxorna och förbereda prov.
 
Hjälp till med läxorna
Ta inte över läxorna även om det skulle gå fortare. Barnet ska själv pröva att göra läxorna. En vits med läxor är att de vuxna visar att de tror att barnen kan klara av en uppgift och ta ansvar själva. Förhör gärna läxor.
 
Berätta om dina kunskaper och erfarenheter
Vidga barnens vyer genom att berätta om det du varit med om och kan. Skolan har sin del och du har din. Barn och ungdomar är intresserade av att få höra om dina erfarenheter.
 
Läs, skriv, räkna och prata med barnen
Läsningen är den viktigaste kunskapen. Läsningen är nödvändig för resten av skolarbetet. Även mattetal presenteras ofta med text. Läs för dina barn och låt dem läsa för dig. Gå på biblioteket och låna. Se till att det finns böcker hemma. Det spelar inte särskilt stor roll vad de läser, huvudsaken är att de läser. Tänk på att prata mycket med ditt barn. Stressade föräldrar, ökat TV-tittande och datorspel kan bidra till ett sämre språk.
 
Intressera er för barnens fritidsintressen
Föräldrar till barn som det går bra för i skolan är också mer intresserade av barnens fritid och framtid, menar forskarna. Barn vill och behöver bli sedda.
 
Gör saker tillsammans på fritiden
Barn och ungdomar behöver vara för sig själva men de behöver också göra saker tillsammans med föräldrarna. Gör gärna överenskommelser när det ska ske, framförallt när det gäller tonåringar. Titta på TV tillsammans och tala om vad du tycker är bra. Ungdomskulturen är inte allt - det finns andra värderingar!
 
Visa ditt intresse för barnets framtid
Hur det ska gå för ens barn bekymrar alla föräldrar. Visa att du bryr dig om på ett positivt sätt.
 
Håll kontakt med skolan om hur det går för ditt barn
Under utvecklingssamtal kan du få reda på vad ditt barn kan och om det är något barnet behöver jobba extra med. Ta kontakt med läraren när du undrar över något. Finns det saker som oroar kan man alltid prata med skolans kurator, skolsköterska eller skolledning.
 
Besök skolan
Vi uppskattar att föräldrar intresserar sig för hur vi arbetar i skolan. Genom att komma på besök visar du att skolan är viktig.
 
 
Idag tränar vi på att beskriva vägen för varandra .uttryck som är bra att kunna är. :Walk along
Turn left
Opposite
Turn right
Past
Turn right
On your left
On your right
Glöm inte att vara artiga

fredag 19 september 2014

Veckans sammanfattning

På måndagen gick vi på skåneleden. Vi gick långt t.ex. upp på ett berg. Vi hittade ett stenhus som hade fallt ner. Vår guide förklarade till oss att det var en kvinna som hette Carolina och bodde där för 100 år sedan ensam. Hon lagade maten hemma och om hon ville ha vatten fick hon gå väldigt långt för att hämta vattnet. Vi lekte lekar som var typ som skattjakt. Alla i gruppen hade en GPS för att hitta djuren i burkarna.

På tisdagen så hade vi matte och då tränade vi att ställa upp talen, multiplikation, adition, suptraktion. Vi hade också träslöjd och textilslöjd. På textilslöjden fick vissa påbörja att använda symaskin. Man fick ta med sig ett klädesplagg som man skulle använda det till att göra t.ex. en kudde som man valt att göra. På träslöjden så håller vi på att göra en hylla och en ljusstake. Varje lektion får en använda en maskin för att göra ljusstaken. 

På onsdag så hade vi studiedag.

På torsdag så hade vi NO ute. Vi låtsades att vi var i rymden och vi fick vara planeterna. Så vi mätte avstånden från planeterna i meter men vi hade förmiskatt avståndet mycket. På engelskan hade vi glosprov på kapitel 3. Vi hade hörövningar om vad som stämde med meningarna. När vi hade bild skulle vi bli klara med våra tidigare projekt och skriva utvärdering. Nästa gång ska vi göra ett nytt bild projekt. När vi hade idrott så var det sista dagen vi hade på oss för krätsmästerskapet.

Idag har vi elevens val. Där jobbar vi med våra olika mål som vi har. Vissa jobbar med kartövningar med ipads, vissa jobbar med klurigare osv. Efter rasten hade vi Svea Rike. Där jobbar vi med olika städer i olika landskap. Efter lunchen hade vi raggarön. Där jobbar vi med matte, svenska och bild. 

 Våra förmågor vi har tränat på är att kommunicera i engelska. Vi har tränat på att dra slutsatser i matte. I skogens hemlighet har vi tränat på skriftliga strategier. 

Det vi kommer att minnas från veckan är Skåneleden. 

Tills nästa vecka ska vi tänka på att alla ska ta med läxorna till skolan. Vi tycker att vi i klassen ska diskutera att studera på studiedagarna.

Till föräldrarna 
hur många planeter finns det i vår galax och vad heter vår galax?

Bloggat av Anton och Mohamed

torsdag 18 september 2014

protokoll från föräldramötet


Föräldramöte klass 5A 10 september 18:00

Allmän info


-          Sjukanmäla

o   Sjukanmälan 642 42 innan 07:45 telefonsvarare

o   Kom ihåg att friskanmäla barnen den dagen de skall börja


-          Personal

o   Sara Unkel mentor 5a och 5b samt NO

o   Maja jobbar 60 % mentor för 5a och 5b och mattelärare

o   Anders Alsen träslöjd

o   Christina Malmquist textilslöjd

o   Ann Ahrling idrott

o   Ingemar Tågerud  musik

o   Annika Grönvall specialpedagog

 

-          Kläder påminn era barn om era kläder

Ämnesområden under terminen


SO


o   Fröken Europa

o   Valet 2014 . skapa ett samhäller

o   Reklam och källkretik

No


o   Universum

o   Ellära magnetism

o   Människokroppen

Svenska


o   Skriva

o   Läsförståelse

o   Skogens hemligheter

o   Att bygga en berättelse


 

Engelska


o   Warm up – börjar lektion med en lapp med olika ord där man pratar i två minuter på engelska

o   Vanliga fraser

o   Tala tea time

o   Kunskaper om levnads förhållande i engelska länder

Matte


o   Pixelboken

o   Problemlösning

o   Raggarön

o   Praktisk matte, uträkningar är det viktigaste att ta med (det finns inget som e fel hur man räknar ut saker)

Bild


o    

Sljöd


o    

Idrott


 

Barnen använder iPad för att söka information på nätet och granska källkritik

De fem viktigaste analysförmågeran ligger till grund för betygen

-          Läxor

o   Måndag veckomål i Pixel

o   Tisdag: Multiplikation

o   Onsdag: Skönlitterär bok och skogens hemlighet

o   Torsdag: Champion text och glosor, NO läxa,

o   Freda: matematik Raggarö

-          Läxhjälp måndag och onsdag

 

-          Blogg och arbetet i klassen

o   Veckans bloggare

o   Formativt lärande

o   Random box

o   Utvecklingssamtal

o   iPad

o   Klassen just nu!


Protokollskrivare: Magnus och Roger

-           

-           

 

 

fredag 12 september 2014

Härlig vecka!


Denna veckan har vi arbetat med skogenshemlighet kapitel 4. Kapitel 4 handlar om var väsena bor.       På idrotten denna veckan har vi haft uttagningar till KM. Alltså friidrott!
På matten har vi jobbat med höga tal och med tal som blir minus.
 Träslöjdarna håller på med ljusstakar och börjar bli klara. Nästa projekt är en hylla som vissa redan har börjat på.  Syslöjdarna håller på med olika stygn på små lappar. nästa projekt är att man ska göra olika saker till sitt rum gjort av sina kläder alltså gamla kläder. GLÖM INTE KLÄDER NÄSTA TISDAG!!!!

   I onsdags hade vi föräldrarmöte synd att alla inte kunde komma hoppas att så många som möjligt kan komma nästa gång.
  Idag fredagen den 12/9 sprang vi skoljoggen vår klass sprang 103 varv runt halva husarängen. Varje gång man passerar mållinjen fick man en stämpel på handen eller ett sträck. Förra året sprang vi upp till Jönköping med hela mellanstadiet om man räknar alla varv, räckte det till hela Jönköping. detta året hoppas mellanstadiet att vi kommer längre än Jönköping. Klassen är väldigt besvikna på de som fuskade och tog genvägar, tur var det ingen i vår klass som fuskade.

   Denna veckan har vi tränat på att kommunicera på engelskan genom att göra warm-ups. Innan vi börjar engelsk lektionen är vi två och två och får en lapp där det t.ex. står
 "one thing I like to change in school". På svenskan har vi sökt efter information om vars ett djur man ville skriva om. Då har vi använt våra Ipads eller fakta böcker. På Raggarön har vi fört resonemang.


Det vi kommer minnas denna veckan är skoljoggen. Till nästa vecka ska vi tänka på att vara lite snabbare i omklädningsrummet när vi har gympa! Vi tycker att vi i klassen ska diskutera om att inte ta med parfymer, Body mist (Victoria secret, hollister) och smink. Vi vill gärna att föräldrarna ska ha koll om deras barn tar med något av de sakerna till gympan eller rättare sagt skolan.


Här kommer lite frågor till föräldrarna:
1. Vilka förmågor har vi använt denna veckan?
2. Vad gjorde vi idag?
3. Vilka arbetsplatser har finns i vårt samhälle Eslöv?
4.Vad blir talet 7-8=?
NI KOMMENTERAR SVAREN!
Glöm inte skåneleden på måndag.

Detta inlägget är gjort av  VILMA OCH  LINNEA