Den här bloggen är till för Er som vill följa klass 6a i deras arbete.
Välkommen!

torsdag 22 augusti 2013

Pojken och Tigern


Vi har börjat att lära känna pojken och Tigern. Jag läser en bok för eleverna som heter "Pojken och Tigern - Tidsmaskinen". Den handlar om att pojken och Tigern, som är pojkens tigermönstrade katt, gör en tidsresa i farfars tidsmaskin. Ett spännande äventyr som tar dem till stenåldern och vikingatiden. Tidsepoker som eleverna i klassen väl känner från årskurs 3.

Förutom att följa pojken och Tigern på detta äventyr kommer vi även att följa dem på ett till. En Sverigeresa!  Vi har läst och bearbetat kapitel 1 och 2 i skolan. Imorgon får eleverna i läxa att till på torsdage läsa kapitel 3. Förutom att läsa kommer eleverna även ha olika uppdrag i samband med läsningen.

Den här veckan är uppdraget att vara "Sammanfattare". Det innebär att eleverna i en skrivbok sammanfattar det kapitel de har läst. Det kan vara lagom att göra det med ca. 10 meningar. Det är även bra om de lyfter fram och berättar om det är någon speciell händelse eller fråga som de tycker att vi i klassen ska prata mer om.

Eleverna får om de vill även vara "Sverigeletare". Det innebär att eleverna i det kapitel de har läst funderar på om de fick reda på något om Sverige. Någon plats, något vatten, något landskap, någon speciell naturtyp som  nämndes. I nästan varje kapitel finns det invävd fakta om Sverige. Den fakta eleverna hittar skriver de i en liten text. Det är jättebra om eleverna också kan markera på kartan som finns i skrivboken de platser, landskap eller det vatten de har hittat.

I skolan redovisar vi gemensamt eller i grupp för varandra och pratar om kapitlet. Ibland kommer eleverna att få några läsförståelsefrågor på det kapitel de har läst hemma av mig i skolan. Läxan i "Pojken och Tigern" är alltid till torsdagar.

Under arbetets gång med pojken och Tigern kommer eleverna att få olika uppdrag av mig, men vi tränar alltid på varje uppdrag i skolan innan eleverna får det i läxa.
Här är Sverigeboken. I den antecknar vi allt vi lär oss och det är i den vi skriver våra läxor som Sverigeletare, illustratör och sammanfattare.
 

Här är de olika uppdragen, spännande.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar