Den här bloggen är till för Er som vill följa klass 6a i deras arbete.
Välkommen!

måndag 23 februari 2015

Minnesanteckningar föräldrasamråd 15/2


Minnesanteckningar
Föräldrasamråd Norrevångsskolan F – 6

Datum: 150210

Plats: Lärarrummet, Norrevångsskolan F-6

Närvarande: Soffi Domefalk, rektor, Mariann Roos specialpedagog.

Föräldrarepresentanter: Malin Lindvall 4 B, Ingrid Bergqvist 1 B, Anna Bengtsson Rödhaken, Elin A Sigurjondottir 2 C, Stefan Persson 5 A, Marlene Kjellman 2 B, Helena Månsson 5 B, Anne Persson 3 B och 6 B, Maria Nyman Gröngölingen och Ylva Kjellberg, 1 A och 4 A.

 

1.Ny medarbetare

Soffi presenterade Mariann Roos som fr o m 150101 arbetar som specialpedagog mot F-3.

 

2. Aktuellt i klasserna.

Klassrepresentanterna läste upp informationen från ”sin klass” där mentorerna kort beskrev läget i respektive klass. Se bilagor.

Ur innehållet uppmärksammades följande:

·         Elever uttryckte sin uppskattning av att det numera arrangeras aktiviteter under vissa raster. Eleverna önskar aktiviteter även under andra raster.

·         Önskemål om inköp av bollplank eftersom det numera inte är tillåtet att ”spela vägg” efter att en ruta i ett klassrum gått sönder. Det har dessutom visat sig att väggarna inte klarar belastningen av hårda bollar.

·         I vissa klasser får eleverna själva i uppgift att organisera ”veckans lag” under rasterna. Elever upplever att det kan vara en svår uppgift och förslår att ”veckans lag” kan bestämmas av vuxna. Kan de vuxna i skolan hjälpa eleverna att utveckla en modell som gör det enkelt att välja ett lag, undrar föräldrarna.

·         I en klass har det införts nolltolerans mot svordomar.

·         I vissa klasser får föräldrar signaler om att arbetsron inte är så god, vilket oroar.

 

3.Växthuset

Soffi berättar om det nystartade projektet ”Växthuset”. Det är en liten grupp för elever på mellanstadiet som tillfälligtvis behöver extra stöd i sitt lärande. Växthuset är bemannat med flera olika lärare. Det fungerar bra och har blivit mycket uppskattat bland elever och föräldrar.

 

4. Fritidshemsenkäten

Resultaten från den nyligen avslutade fritidshemsenkäten presenterades och diskuterades. Svarsfrekvensen för Norrevångsskolan uppgick till 87 %.  Generellt får de fyra fritidshemsavdelningarna gott betyg. En stor andel av respondenterna upplever att det är lugnt på avdelningarna. Av föräldrarna upplever 14 % att de inte känner sig trygga med att lämna sina barn. Något som skolan behöver arbeta för att förbättra.

Intresset för morgonfritids har ökat därför har verksamheten organiserats om. Från denna termin är två avdelningar alltid öppna på morgonen. Dagligen är det mellan 40 och 70 barn på våra fritidsavdelningar vilket ställer stora krav på verksamhetens organisation. För att skapa mer lugna och ro  växlar barnen mellan att vara ute och inne. Föräldrarna uppskattar att fritidspedagogerna är engagerade i barnens uteaktiviteter. Vidare uppskattas att något av friditshemmen har tillgång till både idrottshall och musiksal.

Föräldrar uppskattar att Gläntans pedagoger mailar ut aktuell information.

Frågor till rektor: är det möjligt att ha utvecklingssamtal med fritidspedagogerna? Ja, det är möjligt men förälder får uttrycka önskemål om det.

Kan fritidspedagogerna återkoppla från lärarna? SVAR:………………………………………

Hur fungerar studiehjälpen och vilka får hjälp? Elever som är i behov av särskilt stöd får hjälp. Lärarna avgör vilka elever som ska få tillgång till studiehjälp.

Soffi uppmanar föräldrarna att ta kontakt med lärarna för att samtala om hur man lösa ett ev stödbehov.

 

5. Matsal och idrott

Eleverna i 5 A upplever att det är stressigt under lunchen – de hinner inte ta om maten. Svar: Det är en prioriteringsfråga. Lunchrasten är 50 minuter. Under minst 20 minuter sitter barnen tillsammans i matsalen för att få matro. Nytt i matsalen är att det alltid finns dagens soppa utöver de rätter som erbjuds tidigare.

Idrotten – har eleverna tillräckligt med tid för att duscha efter idrotten? Hur är det med tvål? Får man ha med sig det? Vi återkommer med svar från skolsköterskan när det gäller hygienfrågor.

 

6. Simning

Enligt skollagen ska skolan bedriva simundervisning i åk 2. Målet är att eleverna ska kunna simma 200 m bröstsim och 50 m ryggsim. För de elever som inte uppnår målet i åk 2 fortsätter simundervisningen i åk 3.

 

7. Aktivitet förebygger

Projektets vänder sig till elever i åk 4. Målet är att ge eleverna möjligheter att pröva på olika idrotter som finns i kommunen. Skoldagen har förlängts med 1 timma under måndagar så länge projektet pågår. Projektet är uppskattat. Det kommer utvärderas av föreningarna när projektet avslutats.

 

8. Övrigt

F n kallas många föräldrar till skolan eftersom det finns beteenden bland vissa elever som inte är acceptabla.

En föräldrarepresentant tipsar om värdet av att vara med i skolan eftersom man då kan skapa sig en bild av hur vardagen i skolan fungerar för det egna barnet och dess kamrater i klassen.

Vem har ansvar för ett barn som åker skolskjuts och blir lämnad på skolgården? Juridiskt går ansvaret över till skolan 8.00. (Svar se bilaga)

 

Nästa föräldraråd blir onsdag 22/4 kl. 18.00 – 20.00.

 

Vid pennan

Mariann Roos

 



 
Läget i klass 5a:
Det är bra arbetsro i klass 5a. Vi har lugn och ro. Vi har en tysthetsstege som gör att vi vet vilken nivå det ska vara på samtalet. Ibland viskar vi ibland är det diskussioner i grupp. Ibland kan det bli pratigt om en lärare går ut.
Vi får lära oss mycket och vi har många sätt att lära oss på. Vi har börjat med Grej of the day. Det är spännande. Vi får ledtrådar av Sara och dagen efter så berättar hon om något nytt ämne. Vi har en vägg och klädställning med klä-ut-sigkläder. Det har vi tex. när vi gör pjäser på historian och engelskan. Ibland filmar vi våra pj’äser och redigerar på Ipaden.
Vi i klassen har en klassblogg. Där bloggar två elever varje fredag. Sara skriver också olika saker på bloggen.Där sammanfattar dom veckan som gått. Vi har också en bokblogg. Alla läser samma bok och sen svarar vi på frågor om boken på bloggen. Vi har en bloggkompis och den kompisen kommenterar våra svar på bloggen.
Just nu har vi våra utvecklingssamtal. Vi håller i våra egna utvecklingssamtal.i vår bok Mitt lärande står våra mål och dom jobbar vi med varje fredag på Elevens val. Vi har koll på våra mål.
Vi räcker inte upp händerna när vi vill svara utan Sara har alla namnen på sin ipad i en app som heter nameselector. Den väljer vem som ska få svara.
På matten jobbar vi med geometriskafigurer. I historia jämför vi livet på 1300-talet med 2015.
På gympan har vi tränat på judo nu. På musiken lär vi oss en dans som heter The Sid -shuffle.
 Både killar och tjejer kan vara tillsammans. Vi kan skämta och jobba tillsammans i klassrummet och på rasterna.
På rasterna spelar vi fotboll på rinken. När det har varit snö har vi haft snöbollskrig. Vissa tycker om att gå runt och snacka. En del gungar tillsamman i Kinagungan. Vi leker en ny lek som vi hittat på, Formerna. Man är två och två en säger ex. Röd cirkel då ska man springa till den. Båda två ska hinna upp på den röda cirkeln och det paret som är först vinner och får poäng.  Ibland leker vi Spionen. Det är en lek där man måste vara smart och ha ett bra teamwork. Där kan alla vara med. 1,2,3 gillar vi också att leka. Oftast är alla med då.




 
Bil 2. Tillsynsansvar för barn som åker skolskjuts.
 
 
”Det finns ingen reglering i skollagen kring tillsynsansvar för de elever som åker skolbuss eller skoltaxi till skolan. Den enda regel som finns om tillsynsansvar finns i 6 kap. 2 § föräldrabalken. Enligt praxis har tillsynsansvaret i denna paragraf dock utvidgats till att även omfatta skol- och fritidspersonal under den tid som barn vistas i skola och på fritids. Det finns inget rättsfall som klargör under vilken tid skol- och fritidspersonal har ett tillsynsansvar, men det finns ett uttalande från JO (justitieombudsmannen) om att skolan skyldighet att utöva tillsyn över elever inte bara omfattar den egentliga schemabundna skoltiden, utan också viss tid före dagens första lektion och efter dagens sista lektion. Som ex. har JO angett att om ett färdmedel med skolbarn regelmässigt anländer till skolan 15 minuter före den första lektionen får skolan ta anses ha ansvar för barnens tillsyn under denna tid.
Så av detta kan man dra slutsatsen att det är skolan som har tillsynsansvar för de elever som åker skolskjuts och skoltaxi från den tidpunkt de anländer till skolan och fram till den tidpunkt då taxin eller bussen hämtar dem efter skolan”.


 

 

 

 

 

 

 

 

 



 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

söndag 22 februari 2015

Back to work

Vet ni, idag är det  officiellt vår! Det har varit frostfritt sju dygn på rad.
Nu längtar vi efter sol och att det ska sluta vara grått . Vi vill ha grönt!

Imorgon ses vi igen efter sportlovet. Hoppas att ni hållit er friska så att ni kunnat njuta riktigt. Ni börjar som vanligt med idrott och sen träffas vi 9.20. Tjohoooo :-) jag är pigg och sugen på att jobba är ni ? ;-)
Vad heter dessa vita blommor som dyker upp i rabatterna när det är vår?

Dessa gula blommor som"lurar vintern" Minns ni namnet?

torsdag 12 februari 2015

skolbio

Imorgon är sista dagen innan Sportlovet.  Vi avrundar med att gå på bio. Vi ska se den danska filmen Karla  och Katrin, en film om kärlek,vänskap  och om att bli stor.9.15 börjar filmen på Bian så vi ses i klassrummet klockan 8 som vanligt.

Idag handlade Grej of The Day om Stonehenge.Ni har alla skrivit nyckelord/tankekarta och ska berätta om Stonehenge för någon där hemma med hjälp av dessa. Igår berättade ni om världens fasa-Ebola.Det är kul att höra alla bra gissningar ni har med er.Just världens fasa fanns det många förslag på:"arg mamma" och bruna bönor " var nära men inte riktigt rätt den här gången.
Tidigare i veckan hade vi "lurig geometrisk figur" Många gissade på Rubiks kub. Det var en väldigt bra gissning.Samma dag visade nämligen Anton hur det ska gå till när den löses.1 minut tog der för Anton och vi var stumma av beundran.Wow Anton.
Imorgon ska vi prata om "Fredagsmysiga syskon" .......PS. Såg ni oss i Skd?  Inte ,gå in på Skd.se  eller be ert barn dansa "Sid-dansen" för er,dom är toppenbra.
Ses imorgon 😊

onsdag 11 februari 2015

redovisningar av av Snögrottan

Idag är det redovisning av Snögrottan. Vi har sett reklamfilm, sett nys framsidor, hört författarporträtt, bokplanscher,tipspromenader m  Trevligt. Nu är det dags för en ny bok.



fredag 6 februari 2015

Snö veckorna

Sammanfattning av veckornas arbete.
V.5  Så hade vi judo på idrotten,vi lärde oss nya ord och kast som man inte får använda utanför mattan.Vår judo lärare hette Jonas och han var bra och rolig.På matten jobbade vi med decimaltal och på tisdagen en diagnos.På engelskan tränade vi inför engelska kollen som vi hade på fredagen.På musiken så körde Mäster och dansade The Sid shuffle.Vi jobbade med hyvla så att vi kan svära våra ljusstakar,på textilslöjden så gör vi pennskrin.Vi jobbade med farusymboler på NO och vi lärde oss vad alla betydde.På historien började vi på pjäser om 1300 talet.Vi jobbade med Boken på svenskan och vi lärde oss fem olika dikter.På bilden så jobbade vi med olika träd,man rev ut bita från tidningar för att få blad och stam till träder och vi fick inte göra runda trädkronor.Vi jobbar med Svea rike på geografin.
V.6 På matten har vi börjat med geometri och vi har lärt oss vad mantelyta är. På torsdagen så slutade vi med judo på idrotten.På NO har vi gjort experiment och sen kollat vad det har för pH värde.Vi jobbar fortfarande med årstid träden.På engelskan så spelade vi upp pjäser för klassen och man kunde få klä ut sig.Vi har haft elevråd där man fick säga vad man tycker om sin arbetsro i sin klass,vi sa att vår arbetsro var bra.I historian jämför vi 1300 talet och 2015 och så gör vi pjäser.Nu har vi börjat med Grej of the day och där får vi ledtrådar,vi ska sedan gissa vad det är.Efter de ska man göra en tankekarta om vad de rätta svaret var och redovisa för sina föräldrar.

Våra förmågor
V.5 så använde vi förmågorna:skapa bild, kommunicera och lösa problem på ett bra sätt.
V.6 kommunicerat på engelska,följa resonemang och tolka.

Inför nästa vecka
Vi kommer att minnas judon och The sid shuffle.
Att komma ihåg att vi ska redovisa snögrottan.
Vi har precis haft elevråd så vi har diskuterat de vi behöver.


Till föräldrarna
Vad är motsatsen till surt i pH värdet?
Vad betyder rej på svenska?
Vad är tredimensionell?

 Bloggat av: Rasmus och Violent







onsdag 4 februari 2015

Grej of the day

Just nu , i hela Sverige är det många skolor som jobbar med "Grej of the day". Självklart hakar 5a på och börjar med microlektioner. Idag har klassen fått sin första ledtråd:

Surtant med ett brinnande intresse för bål

Imorgon kommer jag att ha en microlektion i ca 10 minuter om något som har med ledtråden att göra. Eleverna kommer att lyssna, anteckna och diskutera. Därefter har de i läxa att gå hem till er föräldrar och redovisa lektionen med hjälp av stödord och tankekarta. Allt detta kommer att skrivas i ett skrivhäfte so  heter Grej of the day.
Vi kommer att prata om olika ämne, som oftast är lösryckta från undervisningen men som är intressanta och spännande att kunna för vetgiriga elever. Let it begin......

måndag 2 februari 2015

Norrevångsskolans föräldrasamråd 10/2 18.00-19.30

På tisdag,10/2 är det dags för föräldrasamråd.18.00-19.30 representerar Stefan och Roger er. Nytt är att ni kommer att få en avstämning med läget i klassen direkt från elevrådet.Protokoll kommer.

redovisning av Snögrottan


Redovisning av din läsläxa

 

Nu har du läst Snögottan tillsammans med resten av klassen.Nu är det dags att redovisa för klassen vad du tyckte om boken. Det finns många sätt att redovisa på. Du ska lägga in din redovisning på Bloggen så att du , nästa onsdag 11/2 kan redovisa för klassen med hjälp av bloggen. Börja i god tid. Du ska välja att redovisa på ett nytt sätt den här gången. Alltså gjorde du bokrecension förra gången, gör du inte det nu. Om du tex gör en serie så göt du den på papper och därefter fotograferar du den med din ipad och lägger upp på bloggen. Fråga om du inte kan…

Lycka till!

Välj något av följande sätt att redovisa på:

Bokrecension

Skriv en dikt

Gör reklam (TV, radio eller annons) för boken

Sammanfatta boken

Skriv en låtsasintervju med någon i boken

Gör en plansch

Skriv ett nytt slut

Skriv brev till/från någon i boken

Gör en tipspromenad om boken

Berätta om författaren

Gör en serie av boken

Gör en ny framsida till boken och berätta om den