Den här bloggen är till för Er som vill följa klass 6a i deras arbete.
Välkommen!

onsdag 4 maj 2016

Skarhults slott och "Barnens historia"-here we come!


1500-talet i Sverige,vi tillhör Danmark.Vi blev svenskar i mitten av 1600-talet.Under den här tiden dör många barn det betyder att man tyckte att barndomen var en farlig tid.Barndomen var därför något man ville förkorta,de skulle bli vuxna snabbt.Vid 6-7 års ålder tar man på sig vuxenkläder och ska då också uppföra sig vuxet. Barnen som skulle gå i skolan skickades ofta iväg.Undervdrn här tiden fick pojkar och flickor olika utbildning.
Barnet lindas för att skyddas mot smuts och löss.Barn är inte färdiga,riktiga människor utan barnet ska rätas ut.P 1500-talet tyckte man att det var viktigt att alla utbildad ,även flickor.Utbildning var dock olika.Flickor ska gifta sig rätt och till det behövs också en utbildning.
Stormaktstiden 1600-talet.
Sverige var stort .Många dog.Människor består av 4 olika vätskor .Om man blir sjuk så måste man ta bort vätska.Antingen genom kräkmedel eller åderlåtelse.Barndödligheten är hög ,50% av alla barn dör innan de fyllt 10 år.
Drottning Ulrika Eleonora med sina 7 barn.4 barn är i molnet ,minns ni varför?
Pojkarna skickades ofta till militärskola.Flickorna får en guvernant som utbildar dem. När de haft guvernanten så hamnar de på slottet för att få sista delen av sin utbildning.
1700-talet frihetstiden.Fri från krig och det kungliga enväldet. Kungen får inte längre bestämma själv.Nu blir det ett ståndssamhälle. De fyra stånden är med och bestämmer,dock inga kvinnor .
Oäkta barn,att få barn fast föräldrarna inte var gifta.Det hände på 1700 -talet men det var skamligt.Det fanns mammor som födde sina barn och sen var tvugna att mörda sina barn. Att mörda sitt barn innan det var döpt var värsta tänkbara brott. De skulle då få arvsynd och inte få komma till himlen.1788 genomfördes barnamordsplakatet-att det blev olagligt att mörda barn.Nu hamnade många barn i hemska fosterhem. 

1800-talet -den industriella revolutionen.Många barn arbetar i fabrik. Farligt arbete och väldigt dåligt betalt. Männen fick bäst betalt ,kvinnorna lite sämre och barn allra sämst . Små barn med små fingrar fick krypa in i stora maskiner för att skruva på eller av delar.Maskinerna drevs av kol. I kolgruvorna jobbade barnen med att hämta kol. Små barn skickades djupt ner i gruvschakt där de fick jobba 10-12 timmar om dagen. Till sist blir barnarbete förbjudet.
Torpardottern Maria fick barn med Hans Hugold när de inte var gifta . Dottern Ebba blev oäkta.Det brydde sig inte Hans  och Maria om. De gifte sig sen och fick sonen Hugo.Hugo skickades till Lundsberg för att utbildas.

1900 talet nu minskar Barndödligheten minskar.Det betyder att barndomen kan vara längre.Nu börjar man prata om att tonåren är en del av barndomen . Skolgången blir viktig för alla barn.Adeln skickar iväg sina söner på internatskola när de är 7 år. Flickorna undervisades ofta hemma.
Det är svårt att hitta fakta om barns historia för det har inte ansetts som viktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar